torsdag 23. oktober 2008

Innlegg 3: BARN OG SKILSMISSE

Hvert år opplever 25000 barn at foreldrene flytter fra hverandre. (B. Bratseth, HSH)



I dette innlegget vil jeg fokusrer på hvordan barna har det når de opplever at foreldrene flytter fra hverandre. Jeg har selv opplevd at mine foreldre har flyttet fra hverandre og det er ikke vanskelig å si at det er tøft. Av den grunn er dette innlegget basert mye på mine egne erfaringer.


Hvordan har barna det etter et slikt samlivsbrudd? Påvirker dette elevene sine prestasjoner på skolen, og hva kan vi som jobber med barna hver dag gjøre for barna? Hva kan foreldrene gjøre for at et samlivsbrudd skal bli minst mulig smertefullt for barna?
Det er veldig lite som sier konkret hvordan barna har det etter et samlivsbrudd, men det er og sikkert veldig individuelt fra barn til barn hvordan dette påvirker de. Noen sier at jenter sliter mer enn gutter.


”Når foreldre skilles, medfører det både følelsesmessige og praktiske utfordringer for barna. Likevel har en rekke både norske og utenlandske studier vist at de aller fleste barn av skilte foreldre har det bra og klarer seg godt senere i livet.” helsenytt.no


Jeg mener at av så mange som 25000 barn som opplever at foreldrene flytter fra hverandre, er det bare en liten del av dem vi hører om. Den delen vi hører om er de som sliter mye etter samlivsbruddet. Det er likevel mange som opplever et samlivsbrudd som vi ikke hører om og der det hele skjer i stillhet. Det er ofte disse samlivsbruddene som blir taklet best. I mange tilfeller er et samlivsbrudd til det beste for alle parter. Dersom hverdagen består av endeløse krangler, er et samlivsbrudd ofte til det beste. Da er det at barna endelig får ro hjemme det beste.


”Men det er også dokumentert at det å ha skilte foreldre medfører en liten øket risiko for en rekke tilpasningsproblem både i barndommen og i ungdomsårene, ja til og med i det voksne liv.” helsenytt.no


Jeg mener at om barna sliter etter en skilsmisse har mye å si på hvordan forelderen takler samlivsbruddet. Hvordan de legger det fram for barna og hvordan de samarbeider i etterkant av bruddet. Dersom foreldrene klarer å samarbeide på en god måte skånes barna og det blir et mindre problem. Jeg har selv opplevd skilsmisse hos mine foreldre og kan ærlig si at det å ha foreldre som samarbeider er viktig. Jeg vil si at det påvirker deg dersom foreldrene dine ikke kan samarbeide om hvem som skal ha barna til det og det tidspunktet, hvor skal barna være i julen osv. Det gjør barna utrygge på selve bosituasjonen og jeg mener at det er viktig at barna vet hvor de hører hjemme fordi om mor og far har delt omsorg. Det å være en kasteball er ikke bra for barna. Jeg mener og at det er viktig at mor eller far ikke tar med seg barna og flytter langt vekk etter et samlivsbrudd, dersom det er mulig. Under er samlivsbrudd føler barna at de mister mye og da er det godt å ha vennene sine rundt seg som er holdepunkt. Når barna får være sammen med vennene sine som de er vant med hjelper det til å tenke på noe annet midt oppi det hele.


”Det var først og fremst problemer på skolen. Ungdommene som hadde opplevd skilsmisse rapporterte i større grad enn andre at de var misfornøyd med resultater på prøver, og at de hadde vansker med å forstå undervisningen og konsentrere seg i timene. De rapporterte også mer av småkrangling med medelever og lærere.” helsenytt.no


Det at barna opplever problemer på skolen etter en skilsmisse kan komme av at barna sliter med konsentrasjon etter et samlivsbrudd. De har så mye annet å tenke på. Et annet problem kan være at i forkant av et samlivsbrudd har foreldrene så mye annet å tenke på, som tar mye av den tida som burde vært sett av til å hjelpe barna med for eksempel lekser. I etterkant av en skilsmisse sitter foreldrene ofte igjen som aleneforeldre og det kan det hende at tida ikke strekker til til leksehjelp. Da syns jeg at det er viktig at vi som lærere kan steppe inn og hjelpe der det trengs på skolen. Vi kan ved hjelp av foreldrene sette oss inn i barnas situasjon og legge til rette slik at det skal bli best mulig for foreldre og barn.
For at en skilsmisse skal få minst mulig negativ innvirkning på barna mene jeg at det som er viktigst, er hvordan foreldrene klarer å takle situasjonen.
Disse rådene om en barnevennlig skilsmisse følte eg at traff meg og mine erfaringer veldig bra.

RÅD FOR BARNEVENNLIG SKILSMISSE
Ikke snakk stygt om hverandre.
Vær forsiktig med skjulte meldinger.
Ikke la barna føle de mister noen.
Ta barna på alvor.
Vent med ny kjæreste.
Jobb med den dårlige samvittigheten.
Fortsett å være voksen.
Ikke mist kontakten.
(nrk.no)


Det å fortelle barna at mor og far skal skilles eller flytte fra hverandre kan ikke være lett for foreldrene, men det er i dette tilfellet viktig å være ærlige og informere barna med en gang beslutningen er tatt. Det er og viktig at man ikke stiller den ene forelderen i et dårlig lys. (Helsenytt.no)


Jeg mener at det er problemer mellom foreldrene som barn kan være skånet for. Men det er viktig å være så ærlig som mulig.
Det viktigste synes jeg i en skilsmisse der det er involvert barn er at den ene forelderen ikke snakker stygt om den andre slik at barna hører det. Problemene mellom foreldrene er ikke barnas problem og de bør ikke overlempes med disse problemene. Jeg syns og at det er viktig at foreldrene klarer å samarbeide for å bevare freden i barnas nærvær. Det å høre at foreldrene dine snakker stygt om hverandre er helt grusomt. Det tvinger i stor grad barnet til å ta parti med den ene forelderen, noe som ikke er bra.
Jeg mener og at det å vente med en ny kjæreste er viktig. For barn kan det være rart å se foreldrene sine med andre enn den andre av foreldrene. Dersom det er en ny kjæreste som er grunnen til samlivsbruddet bør en skåne barna for dette en stund før de får vite om det. Å fortelle en på 6 år at pappa har fått ny kjæreste rett etter samlivsbruddet kan være rart for barnet.

”Noen foreldre lager gode skilsmisser, andre lager vonde og konfliktfylte skilsmisser. Barn er uten makt og innflytelse og helt avhengig av at foreldrene klarer å ordne opp seg i mellom. De foreldrene som klarer å dempe sine egne konflikter, og å sette barnet i fokus, hjelper barnet til å komme gjennom denne prosessen på en sunn måte, sier professor og forsker Kari Moxnes.” helsenytt.no


Min konklusjon er at det viktigste med en skilsmisse er at barna hele tiden er i fokus og at de ikke glemmes midt oppi det hele. At foreldrene klarer å samarbeide om hvem som skal ha barna når og hvor. Det er også viktig at foreldrene prøver å ikke diskutere samvær med barna seg imellom slik at barna hørere det. Det er og viktig at ikke foreldrene snakker stygt om hverandre slik at barna hører det, eller til barna. Det er og viktig at barnet ikke føler at de mister den ene av foreldrene sine. Ofte er det mor som får hovedomsorgen for barna, men det er viktig at barna også får ha far i livet slik de er vant med.

Det er altså viktig at foreldrene gjør skilsmissen så rolig og harmonisk for barna som det er mulig.


Når det gjelder skolen mener jeg at læreren bør bli informert om situasjonen i familien slik at læreren kan være med å hjelpe barna gjennom prosessen. De vil si kunne hjelpe litt mer med leksene viss foreldrene i perioden rundt bruddet ikke har tid eller at det er andre ting som gjør at barnet trenger hjelp. Her mener jeg at det er ekstra viktig å lytte til barna og høre hva de har å si og være en god samtalepartner. Ofte kan det være enklere å snakke til en person som ikke er mor eller far i en slik periode.

Kildeliste:
Birigt Bratseth, forelesning i sosialisering og utvikling, HSH 12.11.08.
Bilde:

3 kommentarer:

Gerd Elin sa...

Hei Camilla
Det er interessant å lesa innlegg som er basert på eigen erfaring. Eg synes du på ein informativ måte svarer på korleis barna har det i ein slik situasjon, om dette får følgjer på skulen og kva tilsette på skulen og foreldrene kan gjera for at barna skal ha det så bra som mogeleg. Du brekker det heile opp med sistat frå forskjellige nettstader som du støtter deg til. Det synest eg gir god variasjon.
Er det 25000 barn som opplever at foreldra skil seg kvart år?
Ein liten kommentar til språket er at eg saknar ein del komma, og at det noken plasser og har falt ut ein bokstav ol. Teksten var svært greie å lesa, men dette hadde gjort den endå meir lesarvennleg.

Ane Kesia sa...

Hei hei Camilla:)

At det er tøft å være barn når voksne tar avgjørelser som dette er ikke vanskelig å forstå.
Innlegget ditt bærer preg av at du selv har opplevd dette, noe du også gir god informasjon om i starten. Det er bra.
Innlegget er lettlest,og har god faglig relevans, og nærhet til det å være barnet i en skilsmisse.
En liten språkvask trengs.
Jeg har selv skrevet et innlegg om dette tema, men har ingen erfaring fra skilsmisse, og til det vil jeg si " at en kjenner best hvor skoen trykker, den som har skoen på!!".
Noen gode tips til det å være lærer har du med til slutt, veldig viktig!!!
Ane Kesia

Camilla sa...

Tusen takk for gode kommentarer Kesia og Gerd Elin.

I følge Birgit sin forelesning om sosialisering og utvikling så er det faktisk 25000 barn hvert år som opplever at foreldrene går i fra hverandre. Ganske skremmende at det er så mange. Har fått med kildehenvisning på den påstanden der;) Har og lest korrektur på teksten og håper at den er litt bedre nå.

Hilsen Camilla